ЯК ПРОХОДИТЬ ПРОЦЕДУРА РОЗЛУЧЕННЯ В СУДІ

Розлучення

З цієї статті ви дізнаєтесь про основні етапи розгляду в суді справ про розірвання шлюбу і їх особливості.

1. Що потрібно для розлучення? Який перелік документів необхідно підготувати?

Для підготовки позовної заяви про розірвання шлюбу Вам потрібно мати наступні документи:

  • Документ, що посвідчує укладення шлюбу.

    Він може називатися Cвідоцтво про шлюб, Свідоцтво про одруження або Cвідоцтво про укладння шлюбу.

    Зауважимо, що зазвичай до суду подаються не оригінали, а копії документів, засвідчені підписом позивача, представника або нотаріально посвідчені копії. Якщо оригінал документу знаходиться не у вас, а у відповідача, то про це необхідно вказати в позовній заяві.

    Що стосується саме документу, який посвідчує укладання шлюбу, то в поодиноких випадках суди вимагають надання його оригіналу, а не копії. Така вимога суду не ґрунтується на законі, однак якщо у вас є можливість надати оригінал, то надайте.

  • Свідоцтво про народження дитини.

    Якщо є неповнолітні діти, необхідно долучити до позовної заяви на розлучення відповідні свідоцтва про їх народження.

  • Квитанція про сплату судового збору.

    Судовий збір можна сплатити і до і після складання позовної заяви, але не пізніше її подачі до суду. Щоб не гаяти час, Ви можете оплатити судовий збір перед візитом до адвоката чи до заповнення анкети із складання позову на нашому сайті. про те, як сплатити судовий збір онлайн читайте на сторінці нашого сайту Як здати позов.

    Від сплати судового збору звільняються особи з інвалідністю I та II груп, законні представники дітей і недієздатних осіб з інвалідністю, громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інші категорії громадян, передбачені статтею 5 Закону України «Про судовий збір»

Дуже часто до нас звертаються з запитанням про те, чи потрібно долучати до позовної заяви копію паспорту та податкового коду сторін. Відповідаємо, що згідно закону це не обов’язково робити, однак якщо Ви бажаєте, то можете долучити. Функціонал нашого сервісу дозволяє долучити до позову документи, які на Вашу думку можуть бути корисними для розгляду справи.

Якщо Ви бажаєте подати позовну заяву в суд не за місцем реєстрації відповідача, а за своїм місцем реєстрації, то потрібно подати до суду також документ, що підтверджує проживання з вами неповнолітньої дитини чи підтверджує Вашу неможливість прибути в суд по місцю реєстрації відповідача з інших причин (хвороба, догляд за батьками тощо).

2. Що відбувається в суді після подачі позову?

Після подачі позовної заяви суд протягом п’яти днів перевіряє її відповідність вимогам закону та вирішує питання про відкриття провадження у справі. Одночасно з відкриттям провадження у справі суд призначає судове засідання. Як правило, строк від дня подачі позовної заяви до дати судового засідання становить близько місяця, однак це залежить від щільності розкладу засідань суду і в деяких судах такий строк може бути до шести місяців.

Суд приймає рішення по процедурі розлучення за одне-два судове засідання. Втім, на практиці відповідач часто затягує судовий розгляд шляхом подання заяв про відкладення засідання з різних причин. Крім того, суд з власної ініціативи або на прохання відповідача може надати сторонам строк на примирення (тобто зупинити розгляд справи) на період до шести місяців.

Рішення про розірвання шлюбу суд приймає, якщо його подальше збереження є неможливим, суперечить інтересам одного з подружжя чи їхніх дітей. Як правило, суд задовольняє позов, якщо ініціатор розлучення наполягає на припиненні шлюбу. Проте, трапляються поодинокі випадки, коли суд відмовляє у задоволенні заяви.

Шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. А набирає це рішення чинність на 31-й день з дати його проголошення, якщо на нього не подано апеляційну скаргу, або в день прийняття рішення апеляційним судом. Судове рішення про розірвання шлюбу самостійно надсилається судом до органу державної реєстрації (РАГСу), однак документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу в суді, є не Свідоцтво про розірвання шлюбу, а саме рішення суду про розірвання шлюбу.

3. Які юридичні наслідки розірвання шлюбу?

Самими суттєвими правовими наслідками, що настають в результаті припинення шлюбу, є:

  • - Неможливість претендувати на майно, набуте колишніми чоловіком/дружиною після розірвання шлюбу;

  • - Право на укладення нового шлюбу;

  • - Початок перебігу трирічної позовної давності на вимоги про поділ майна подружжя, набутого в шлюбі, за умови якщо особа дізналася про порушення свого права на майно.

Деякі права і обов’язки подружжя зберігаються і після розірвання шлюбу. Це зокрема право на майно, набуте у шлюбі, право на виховання дітей, на стягнення аліментів, а також право вагітної, непрацездатної колишньої дружини або матері дитини віком до 3-х років на отримання матеріальної допомоги від свого колишнього чоловіка.


Посилання на джерело: https://yurservice.com.ua/Razvod

ЗБЕРЕГТИ
ПОДІЛИТИСЯ

ОСТАННІ
ПУБЛІКАЦІЇ

УСІ ПУБЛІКАЦІЇДалі

Аліменти

Як подати на аліменти та на який розмір аліментів можна розраховувати

Докладніше Далее
Папери

Як подати до суду позовну заяву

Докладніше Далее
Позов онлайн

Як скласти і подати заяву в суд онлайн

Докладніше Далее

ПОТРІБНА ПРОФЕСІЙНА
ПРАВОВА ДОПОМОГА?

Юридична фірма Юрсервіс вже майже 30 років надає юридичні та адвокатські послуги і консультації у Києві та передмісті.

БАЖАЄТЕ
ЗЕКОНОМИТИ
НА АДВОКАТІ?

Складіть позовну заяву за допомогою нашого онлайн конструктора заяв

розірвання шлюбу / стягнення аліментів / розгляд справи без участі позивача / розірвання шлюбу з іноземцем/ аліментів на дітей до 3-х років / аліменти на вагітних / аліменти на вагітних / розірвання шлюбу / стягнення аліментів

КОНТАКТИ

urservis.kiev@gmail.com

ЗАДАТИ ПИТАННЯ

Міський номер: 044 38 39 539

ЗАДАЙТЕ ПИТАННЯ

ЗАКРИТИ ФОРМУ




ОФІС У МІСТІ ВИШНЕВЕ

08132,
Київська область,
Києво-Святошинський
(Фастівський) район,
м. Вишневе,
вул.Європейська,
45, третій поверх.
+38(050) 334 38 08

ПРОКЛАСТИ МАРШРУТ

У зв`язку з зайнятістю в судах,
прийом лише за домовленістю:

044 38 39 539

логотип

© Всі права захищені

Вгору